Τσιμπήματα από έντομα

Τα τσιμπήματα από μέλισσες ή σφήγκες και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ πιθανό να συμβούν στο σκυλάκι σας. Πόσο μάλλον αν είναι κι από τα  σκυλιά που κυνηγάνε λόγω περιέργειας και ενεργητικότητας τα έντομα, όπως μύγες, μέλισσες κ.τ.λ. Χρειάζεται προσοχή αν κάνετε διακοπές σε κάμπινγκ ή σε μέρη με πολύ πράσινο.

Τα τσιμπήματα από έντομα είναι συνήθως αόρατα και δεν είναι εύκολο να το παρατηρήσει κανείς. Αυτό που μπορεί να σας θέσει σε εγρήγορση είναι η συμπεριφορά του σκύλου μετά το τσίμπημα. Έχει σημάδια δυσφορίας ή άγχους και νευρικότητας.

Το κεντρί της μέλισσας ή της σφήγκας δημιουργεί μόνο τοπικό ερεθισμό. Το δύσκολο κομμάτι όμως είναι αν ο σκύλος είναι αλλεργικός. Τότε μπορεί ένα τσίμπημα να είναι θανατηφόρο. Στην περίπτωση αλλεργικού σοκ επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση του κτηνιάτρου.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον απλό ερεθισμό ενός τσιμπήματος και στο αλλεργικό σοκ; 

Τα σημάδια μιας απλής τοπικής ενόχλησης είναι : πόνος, φαγούρα και πρήξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος.

Τα σημάδια αλλεργικής αντίδρασης είναι : δυσφορία, δυσκολία στην αναπνοή, σοκ, εμετός, διάρροια και κώμα.

Οι πρώτες βοήθειες για απλές τοπικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα

  1. Αν είναι δυνατό αφαιρέστε το κεντρί με τσιμπιδάκι φρυδιών ή ξύνοντας απαλά την περιοχή με μία πλαστικοποιημένη κάρτα όπως μια πιστωτική κάρτα για παράδειγμα.  Προσοχή μην πιέσετε το κεντρί γιατί μπορεί να δημιουργήσει παραπάνω ερεθισμό.
  2. Αφού έχει αφαιρεθεί το κεντρί, τοποθετήστε πάνω στο σημείο αυτό που το πιο πιθανό θα είναι πρησμένο, μία κρύα κομπρέσα ή ένα παγωμένο αντικείμενο όπως μια παγοκύστη.
  3. Δώστε του ένα αντισταμινικό χάπι ή απλώστε στην περιοχή αντισταμινική αλοιφή.

Σε περίπτωση σκύλου που είναι αλλεργικός ή έχει υποστεί αλλεργικό σοκ

  1. Καλέστε επειγόντως έναν κτηνίατρο γιατί μπορεί να έχουν πρηστεί οι δίοδοι του αέρα και θα καθιστά αδύνατη την αναπνοή.

  2. Αν η καρδιά του σταματήσει πρέπει να του δώσετε τις πρώτες βοήθειες (μέχρι να έρθει ο κτηνίατρος) με CPR. Διαβάστε το άρθρο για το πώς να μάθετε να δίνετε το φιλί της ζωής, το γνωστό CPR στον σκύλο σας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

  3. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που έχει σταματήσει να αναπνέει. Δώστε του   το φιλί της ζωής, το γνωστό CPR.

  4. Σε σοβαρές περιπτώσεις η πρώτες βοήθειες δεν αρκούν. Χρειάζεται η χορήγηση αδρεναλίνης και κορτιζόνης.

Για κάθε ενδεχόμενο καλό είναι να έχετε πάρει τις σωστές πληροφορίες από τον κτηνίατρο σας για το τι φάρμακα πρέπει να έχετε μαζί σας όπως αδρεναλίνη και κορτιζόνη σε περίπτωση που γνωρίζετε πως ο σκύλος σας είναι αλλεργικός και όλες τις συμβουλές για τις πρώτες βοήθειες για να είστε προετοιμασμένοι.

Αντίδοτο δηλητηριάσεων 
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts